Sa il cunoastem pe Steve McCurry

“Ceea ce este important pentru munca mea este imaginea individuala. Fotografiez povesti in expeditii si, desigur, trebuie sa fie puse impreuna in mod coerent. Dar ceea ce conteaza cel mai mult este faptul ca fiecare imagine este pe cont propriu, are propriul loc si propriul sentiment.” – Steve McCurry.

Steve McCurry a fost una dintre vocile importante ale fotografiei contemporane pentru mai bine de 30 de ani, cu zeci de reviste si coperti de carte, peste o duzina de carti si nenumarate expozitii in lumea intreaga sub numele sau.

Fotojurnalistul american, cunoscut pentru fotografiile sale vibrante, s-a nascut in 1950 in Philadelphia si a studiat cinematografia la Universitatea de Stat din Pennsylvania. A lucrat timp de doi ani la un ziar local, iar dupa mai multi ani de activitate pe cont propriu, face prima calatorie in India din nenumaratele care vor urma. Calatorind cu un sac de haine si unul de filme, McCurry exploreaza tara cu aparatul foto. In India a invatat sa observe viata si sa astepte. „Daca astepti, oamenii vor uita de aparatul tau de fotografiat si isi vor deschide sufletul pentru o imagine.”, spunea McCurry.

 Screen Shot 2014-01-28 at 10.16.17 AM

Dupa mai multe luni de calatorie trece granita in Pakistan unde intalneste un grup de refugiati din Afganistan. Acestia il trec fraudulos granita in tara lor tocmai inainte de invazia sovietica din 1979 cand deja era inchis accesul tuturor jurnalistilor occidentali. Imbracat intr-o mantie traditionala afgana numita garb, cu barba, avand toate filmele ascunse si cusute in interiorul hainelor sale,  petrecand saptamani alaturi de mujahedini, McCurry a adus lumii intregi primele imagini ale conflictului din Afganistan, punand in varful catargului cate o fata umana fiecarei probleme. Cariera de varf a fotojurnalistului a inceput odata cu aceasta prezenta in Afganistan, pe care a fotografiat-o “din casa”.

Documentarea acelor evenimente a fost recompensata cu medalia de aur Robert Capa a celui mai bun reportaj fotografic din strainatate, premiu dedicat doar fotografilor de exceptie care au produs lucrari si cicluri fotografice de exceptie in conditii de exceptie.

McCurry 03

De atunci, a documentat impactul razboaielor asupra oamenilor din intreaga lume. De atunci, McCurry a fost pe sase continente si nenumarate tari pentru a crea imagini uimitoare, surprinzand in mod remarcabil esenta naturii umane in cele mai diferite ipostaze. McCurry a fost fotograf in multe zone de conflict ale planetei, incluzand războiul dintre Iran si Irak, Beirut, Cambodgia, Filipine, Războiul din Golful Persic si, mai apoi, continuand cu documentarea războiului din Afghanistan. Munca lui surprinde conflicte, culturi pe cale de disparitie, traditii stravechi, dar si cultura contemporană, pastrand inca elementul uman care a facut din imaginea lui celebra a Fetei Afgane o imagine puternica. Lucrările lui Steve McCurry sunt adesea prezentate in revistele de pretutindeni, aparand frecvent in paginile revistei National Geographic. Din 1986 este membru al celebrei agenții a fotografilor profesioniști Magnum Photos.

Afghan Girl - McCurry 01

Publicarea fotografiei “Afghan Girl” („Fata Afgana”), care fusese inițial “doar” fotografia unei refugiate necunoscute, este unul dintre momentele cele mai cunoscute ale carierei lui Steve McCurry. Fotografiată în 1984 si publicata in 1985 ca fotografia copertei lunii iunie a revistei National Geographic, imaginea a devenit aproape imediat “cea mai recunoscută fotografie” din istoria prestigioasei reviste. Desi cei de la National Geographic aveau pregatita alta fotografie de coperta, deindata ce au vazut-o pe aceasta au schimbat imediat planul editorial foto.

Sub același nume de “[The] Afghan Girl”, portretul acestei tinere de 12 – 13 ani a devenit prin publicarea sa pe broșurile, posterele și calendarele organizației Amnesty International si mai recunoscuta in intreaga lume. Identitatea “Afghan Girl” cu ochii de un albastru calcinat a ramas necunoscuta pentru mai bine de 18 ani. Dar in 2002, Steve McCurry impreuna cu o echipa a National Geographic au reusit sa o localizeze pe fosta fata, devenita femeie, Sharbat Gula.

McCurry 05

Acum, dupa aproape 30 de ani de la fotografiere, Steve McCurry declara pentru The Washington Post: “I knew I took a picture that was a powerful portrait, but things are flowing around you and everybody’s talking and there’s dust and noise and you’re not in a perfect situation. You just hope that you’re in focus and the moment was right, but you don’t really know until you get back and look at the film — which, in this case, was like two months later.“

Desi McCurry fotografiaza atat clasic cat si digital, sustine ca este un adept al filmului. In 2009 compania Kodak a anuntat ca va inceta productia legendarelor filme foto Kodachrome. Dupa aproape 75 de ani de la punerea in vanzare a primei role de film Kodachrome, productia acestora nu mai era profitabila. Intr-o perioada in care compania se confrunta cu probleme financiare din ce in ce mai mari, Kodak a decis oprirea liniei de productie Kodachrome, scriind o noua pagina in istoria fotografiei. Pentu a marca acest eveniment, compania Kodak a livrat ultima rola de film Kodachrome fotografului Steve McCurry. In urma cu 25 de ani, McCurry realizase una din cele mai cunoscute fotografii din lume, portretul fetei afgane, tot pe suport argentic Kodachrome. Acum, ultima rola de film i-a revenit lui McCurry, National Geographic realizand  un documentar despre ultimele 36 de cadre surprinse pe Kodachrome.

McCurry 04

Ultimele fotografii pe Kodachrome le puteti vedea in galeria de pe site-ul lui Steve McCurry. Documentarul National Geographic il puteti viziona aici.

Acum, Steve McCurry locuieste in New York City si ofera seminarii de sfarsit de saptamana fotografilor interesati in a avea lucrarile comentate si criticate de el. In curand va lansa la editura Phaidon un album special, in care povesteste secretele care se ascund in spatele celor mai celebre si mai frumoase treizeci de fotografii ale sale.

Inafara medaliei de aur Robert Capa, McCurry a fost recunoscut si cu alte prestigioase premii din industrie, precum National Press Photographers Award, dar si un lucru nemaiintalnit: patru premii intai la concursul Word Press Photo.

Acestea sunt cateva dintre recunoasterile primite pentru capacitatea de a descrie viata intre doua extreme: una data de frumusetea umana, sufleteasca in ansamblul ei si cealalta in care obiectivul a cautat si gasit orori, dislocari geografice, religioase si politice, goniri sau persecutari.

„Most of my images are grounded in people. I look for the unguarded moment, the essential soul peeking out, experience etched on a person’s face. I try to convey what it is like to be that person, a person caught in a broader landscape, that you could call the human condition.” – Steve McCurry.

McCurry 06

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *